Τα τελευταία έξι (6) χρόνια η πρωτοβουλία CLLD/ LEADER έχει αναδειχθεί στο πλέον αποτελεσματικό εργαλείο εφαρμογής πολιτικών ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές εφαρμογής του, αξιοποιώντας την «εκ των κάτω προς τα άνω» (bottom-up) μέθοδο σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών, η οποία θα ισχύσει και για την περίοδο 2023-2027.

Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής ανακοινώνει δημόσια διαβούλευση για την κατάρτιση του νέου Τοπικού Προγράμματος LEADER, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023 – 2027.

Η περιοχή CLLD/ LEADER: Νησιά της Αττικής, αποτελείται από τα νησιά του Αργοσαρωνικού – Αγκίστρι, Αίγινα, Σαλαμίνα, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, την χερσαία ζώνη Τροιζηνίας – Μεθάνων και τα Κύθηρα – Αντικύθηρα. Βρίσκεται σε άμεση γειτονία με τα κέντρα της χώρας Πειραιά και Αθηνών και αποτελούν την πλησιέστερη τουριστική διέξοδο, από την Αττική, ενώ η περιοχή βιώνει ταυτόχρονα και την αδυναμία της νησιωτικότητας.

Κρίσιμη παράμετρος για την αποτελεσματική αξιοποίηση του προγράμματος LEADER είναι η διαμόρφωση των εταιρικών σχημάτων, ο προσδιορισμός της περιοχής παρέμβασης και η προτεινόμενη στρατηγική. Τα εταιρικά σχήματα πρέπει να εκπροσωπούν μια συνεκτική και ομοιογενή ανθρωπογεωγραφική ενότητα και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής πληροί απολύτως όλα τα σχετικά χαρακτηριστικά.

Ο πλούτος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με την αξιοποίηση των μικρών σε ποσότητα αλλά ποιοτικών προϊόντων και τη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ τομέων, φορέων και λοιπών εμπλεκομένων, είναι παράμετροι ικανοί να συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να αναδείξουν τομείς επιχειρηματικότητας αξιοποιώντας τα μέσα που η τεχνολογία παρέχει και να στοχεύσουν στην αειφορία.

Η πολιτική της τοπικής ανάπτυξης με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που αφορούν στον ειδικό στόχο 8: Προώθηση της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της βιοοικονομίας και της βιώσιμης δασοκομίας.

Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής στο πλαίσιο αυτό και για την οργάνωση του φακέλου υποψηφιότητας στην πρόσκληση με πρώτη καταληκτική ημερομηνία στις 22-02-2023 οργανώνει τις ενέργειες διαβούλευσης με επιτόπου επισκέψεις στην περιοχή παρέμβασης

Για το λόγο αυτό, καλεί τους φορείς στην ΠΕ Νήσων Αττικής (παραγωγικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, επιστημονικούς, κ.ά.) αλλά και μεμονωμένα άτομα να συμμετάσχουν ενεργά και να υποβάλλουν προτάσεις.

Προγραμματίζεται τουλάχιστον μια εκδήλωση/ διαβούλευση ανά Δήμο της περιοχής παρέμβασης (8 Δήμοι συνολικά). Ο ακριβής χρόνος και τόπος των διαβουλεύσεων, θα οριστεί σε νεότερη ανακοίνωση.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις ενημέρωσης στους Δήμους Αίγινας, Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων, έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις στους Δήμους Σαλαμίνας και Σπετσών, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και υψηλή προσέλευση η δημόσια διαβούλευση στα Κύθηρα στις 19-12-2022.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιηθεί με ανοιχτές και διαδικτυακές εκδηλώσεις.