ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση εργασίας στην Σαλαμίνα με σκοπό την δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού, σύμφωνα με τον Ν. 4674/2020

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 05/09/2020 συνάντηση εργασίας μεταξύ των Δημάρχων και εκπροσώπων Δήμων της ΠΕ Νήσων Αττικής , με σκοπό την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού βάσει του Ν. 4674/2020. Στην συνάντηση παρευρέθηκε, o Υφυπουργός Εσωτερικών κος Θεόδωρος Λιβάνιος μεταξύ των: Δημάρχου Κυθήρων – Αντικυθήρων και Προέδρου του Δικτύου κ. Ευστράτιου Χαρχαλάκη, του Δημάρχου Αίγινας και Προέδρου της ΕΔΠ CLLD/LEADER 2014-2020 κ. Ιωάννη Ζορμπά και του Δημάρχου Σαλαμίνας κ. Γεώργιου Παναγόπουλου. Επίσης, τον Δήμο Πόρου εκπροσώπησαν ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου, κ. Κωνσταντίνος Κυριακάκης και ο συνεργάτης του Δημάρχου , κ. Εμμανουήλ Στεφανίδης. Τον Δήμο Ύδρας εκπροσώπησε η Νομική Σύμβουλος του Δήμου κα. Γεωργία Μαραγκού.

Στην συνάντηση επίσης, παρευρέθηκαν ο Διαχειριστής του Δικτύου Νήσων Αττικής κ. Μαρίνης Μπερέτσος, ο Νομικός Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Πετρόπουλος, καθώς και στελέχη και συνεργάτες του Δικτύου.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού, σύμφωνα με τον Ν. 4674/2020, ο οποίος αποτέλεσε νομοθεσία σταθμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες των Δήμων με κυριότερη την ευέλικτη και άμεση προσφυγή στην αγορά υπηρεσιών που ο Δήμος δεν μπορεί να “παράξει”, σε ένα περιβάλλον υποστελέχωσης με συνεχή γραφειοκρατική επιβάρυνση και αγκυλώσεις. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα συγκροτήσει μεταξύ των άλλων Τμημάτων κυρίως Τεχνική Υπηρεσία με εξιδεικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για την εκπόνηση μελετών την ωρίμανση και παρακολούθηση έργων, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας καθώς και Υπηρεσία Δόμησης.

Στην συνάντηση συζητήθηκε η πορεία του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014 – 2020 του Δικτύου Νήσων Αττικής. Στην συνέχεια ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία εκφράστηκαν οι προτάσεις των Δημάρχων στον Υπουργό για ουσιώδη θέματα αυτοδιοίκησης, όπως η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, εσωτερικής Διοίκησης των ΟΤΑ Α’ βαθμού, ο προγραμματισμός προσλήψεων για την στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων, η αναθεώρηση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα κ.α.. Με την σειρά του, ο υπουργός ενημέρωσε για τις επικείμενες ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών, για την βελτίωση της οικονομικής κι αναπτυξιακής λειτουργίας των Δήμων.
Το Υπουργείο Εσωτερικών θέτει τους Δήμους και ιδιαίτερα τους μικρούς και νησιωτικούς δήμους σε καινοτόμο θεσμοθετημένη τροχιά για την ευέλικτη και δυναμική συμμετοχή τους σε συνεργατικά εταιρικά σχήματα με σκοπό την νομοτελειακή ανάπτυξη και την αυτοτέλεια τους.

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η πολιτική απόφαση για την σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού από τους Δήμους της ΠΕ Νήσων Αττικής με σφιχτό χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου από τους παριστάμενους Δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων. Μεταξύ των παριστάμενων αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει την πρωτοβουλία και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ο Ευστάτιος Χαρχαλάκης Δήμαρχος Κυθήρων .Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα σταλεί ενημερωτική επιστολή σχέδιο Καταστατικού και σχέδιο απόφασης δημοτικού συμβουλίου σε όλους τους Δήμους της ΠΕ Νήσων Αττικής.
Τέλος, θα προγραμματιστούν παρουσιάσεις σε όποιο Δήμο απαιτηθεί με σκοπό την ενημέρωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και των υπηρεσιών των Δήμων.