Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διημερίδας που διοργάνωσε το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, ως Εθνικός Συντονιστής , στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας με τίτλο: «Δίκτυο Θερμοκοιτίδων Γαλάζιας Ανάπτυξης», την Πέμπτη 1 και Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022, στο Κέντρο Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά.
Την διημερίδα προλόγισε και τίμησε με την παρουσία του, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, κ. Δημήτριος Καρύδης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το έργο του Δήμου Πειραιά και τόνισε ότι με την πρωτοποριακή πρωτοβουλία της δημιουργίας του «Blue Lab», ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια για τη γαλάζια οικονομία και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η οποία συνεχίζεται με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων.
Την διημερίδα χαιρέτησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Κυθήρων & Αντικυθήρων, κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος και Δήμαρχος Αίγινας, κ. Ιωάννης Ζορμπάς.
Κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της διημερίδας, πραγματοποιήθηκε αναλυτική παρουσίαση των στόχων, των δράσεων αλλά και των προοπτικών του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας, έγινε αναφορά στις έξυπνες εφαρμογές στη διαχείριση των παράκτιων περιοχών και παρουσιάστηκαν οι δράσεις των εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού Δικτύου FAMENET στο διεθνές σεμινάριο για τις ΟΤΔ Αλιείας με θέμα «Sustainable Blue Economy».
Ακολούθως, δόθηκε έμφαση στα Στρατηγικά Σχέδια Γαλάζιας Ανάπτυξης που εκπονούνται από τους αποφοίτους του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “ Διαχείριση Λιμένων και Παράκτια Οικονομία” του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για τις επτά ΟΤΔ Αλιείας που συμμετέχουν στο Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας, παρουσιάστηκε το επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) και ο οδικός Χάρτης (Road Map) του Δικτύου Θερμοκοιτίδων Γαλάζιας Ανάπτυξης, καθώς και τα επιχειρησιακά σχέδια κλιματικής αλλαγής. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την δημιουργία στρογγυλών τραπεζιών μεταξύ των εκπροσώπων των ΟΤΔ και των Αναδόχων, όπου πραγματοποιήθηκε ο προγραμματισμός των περεταίρω βημάτων και ενεργειών για το κάθε στρατηγικό σχέδιο Γαλάζιας Ανάπτυξης.
Την δεύτερη ημέρα της διημερίδας, πραγματοποιήθηκε απολογισμός και παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας, παρουσιάστηκε η διαχείριση του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας από την ΕΥΔ ΕΠ Αλιείας και Θάλασσας καθώς και η στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη του Δήμου Πειραιά.
Η διημερίδα έκλεισε με την συνάντηση εργασίας των Εταίρων του Σχεδίου Συνεργασίας, όπου έγινε ο απολογισμός της διατοπικής συνάντησης και ο προγραμματισμός των περαιτέρω ενεργειών.
Την διημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διευθυντής ΠΜΣ “ Διαχείριση Λιμένων και Παράκτια Οικονομία” του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Κωνσταντίνος Χλωμούδης, το Στέλεχος της ΕΥΔ ΕΠ Αλιεία και Θάλασσα 2014 – 2020, κ. Νικόλαος Αθανασόπουλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιχειρηματικότητας, Γαλάζιας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, κα. Θεώνη Παντελή, η Project Manager της δομής StartUp Piraeus, κα. Νεκταρία Μαραβά, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Δημήτριος Ιεραπετρίτης, ο Εμπειρογνώμονας, κ. Γεώργιος Κανελλόπουλος, ο Σύμβουλος περιβάλλοντος, MSC συστήματα διαχείρισης ενέργειας, κ. Νικόλαος Ψημμένος, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, κ. Μαρίνης Μπερέτσος, η Γενική Δ/ντρια – Συντονίστρια CLLD/ LEADER της Αχαία Αναπτυξιακή Α.Ε., κα. Ηρώ Τσιμπρή, η Υπεύθυνη Έργου της Διεύθυνσης Υλοποίησης Προγραμμάτων Αναπτυξιακής Καβάλας, κα. Λίλη Λυμπεροπούλου, το στέλεχος της Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Ζιάνκας και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας, κ. Παναγιώτης Καρμίρης και κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.
Το πλήρες πρόγραμμα της διημερίδας είναι διαθέσιμο εδώ.