Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18-01-2023 στη «Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών», η 3η ενημερωτική δημόσια εκδήλωση – διαβούλευση, στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα LEADER 2023-2027, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Περισσότεροι από τριάντα (30) εκπρόσωποι επιχειρήσεων, συλλόγων, και λοιπών τοπικών φορέων των Σπετσών, συμμετείχαν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην συζήτηση.

Την εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό, χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Σπετσών, κος. Σπύρος Φαρδέλος, ο οποίος παρουσίασε επιγραμματικά τους άξονες οργάνωσης της συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και του Δήμου Σπετσών. Επίσης έκανε συνοπτική αναφορά στα έως τώρα αποτελέσματα από την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020.

Στη συνέχεια ο κος. Άγγελος Πασαμήτρος, πρόεδρος του Εμπορικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Σπετσών, παρουσίασε, συνοπτικά, τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου και αναφέρθηκε στους τρόπους που θα μπορέσει το νησί και οι επιχειρήσεις των Σπετσών να επωφεληθούν από το νέο Πρόγραμμα LEADER.

Ακολούθως, ο κος. Μάνος Καλλίγερος, στέλεχος του Δικτύου, παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020 και έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν στον Δήμο Σπετσών, τόσο ιδιωτικού όσο και Δημόσιου χαρακτήρα, μέσω του προγράμματος LEADER.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος, κα. Χριστίνα Καλαθά, η οποία παρουσίασε την πρόταση διαβούλευσης και συγκεκριμένα τις ομάδες αναγκών της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις προτάσεις επίτευξης στόχων. Επίσης αναφέρθηκε στις υποπαρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και παρέθεσε προτάσεις εξειδίκευσης από την ΟΤΔ Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, οι οποίες τέθηκαν προς κρίση στην διαδικασία διαβούλευσης.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, παρεμβάσεις έκαναν η Αντιδήμαρχος, κα. Ευγενία Φραγγιά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Δωματίων Σπετσών, κος. Χρήστος Ορλώφ, ο κος. Κωσταντίνος Τσαμπούνης αναφερόμενος στον Κυνηγετικό Σύλλογο Σπετσών «Άρτεμις», ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών, κος. Αντώνης Βορδόνης, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σπετσών, κα. Ουρανία Γενατά, ο Επιχειρηματίας, κος. Λουκάς Χίος, ο Επιχειρηματίας Δεμερτζής-Μπούμπουλης Παύλος, και άλλοι παρευρισκόμενοι.

Οι αναφορές στη συζήτηση περιστράφηκαν στην αξία της συνεργασίας και των δικτυώσεων του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως και των πόρων του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι όλοι μαζί μπορούν να αναδείξουν την αξία της περιοχής και να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Συνοψίζοντας πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις – απαντήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων σχετικά με τη Διαβούλευση για το νέο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού στις Σπέτσες, ο οποίος αποτελεί σαφή προτεραιότητα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τη συνεργασία φορέων και επιχειρήσεων με στόχο την αειφορία στην περιοχή παρέμβασης.