Με πολύ μεγάλη επιτυχία και προσέλευση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21-01-2023 στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, η 4η ενημερωτική δημόσια εκδήλωση – διαβούλευση, στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα LEADER 2023-2027, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Περισσότεροι από σαράντα (45) συμμετέχοντες εκπρόσωποι επιχειρήσεων, συλλόγων, συνεταιρισμών, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αίγινας, και εκπρόσωποι λοιπών τοπικών φορέων του Νησιού, συμμετείχαν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην συζήτηση.

Την εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό, χαιρέτησε και συντόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος του Δικτύου και Δήμαρχος Αίγινας, κος. Ιωάννης Ζορμπάς, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Δικτύου, καθώς και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος LEADER, το οποίο συνεισφέρει αποφασιστικά στη μόχλευση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ τόσο για την τοπική κοινωνία της Αίγινας όσο και όλης της περιοχής παρέμβασης των Νήσων Αργοσαρωνικού, περιοχή Τροιζηνίας – Μεθάνων και Κυθήρων – Αντικυθήρων, μέσα από τη χρηματοδότηση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών έργων.

Ακολούθως, ο κος. Μάνος Καλλίγερος, στέλεχος του Δικτύου, παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020 και έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν στον Δήμο Αίγινας, τόσο ιδιωτικού όσο και Δημόσιου χαρακτήρα, μέσω του προγράμματος LEADER.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος, κα. Χριστίνα Καλαθά, η οποία παρουσίασε την πρόταση διαβούλευσης και συγκεκριμένα τις ομάδες αναγκών της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις προτάσεις επίτευξης στόχων αλλά και τις πολιτικές τις οποίες θέτει η Ευρώπη. Επίσης αναφέρθηκε στις υποπαρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και παρέθεσε προτάσεις εξειδίκευσης από την ΟΤΔ Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, οι οποίες τέθηκαν προς κρίση στην διαδικασία διαβούλευσης.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, παρεμβάσεις έκαναν ο ιδιοκτήτης Κτηνοτροφικής Μονάδας-Τυροκομείου, κος. Ιωάννης Χερουβείμ, ο Μελισσοκόμος, κος. Σπυριδάκης Γεώργιος, ο Ξενοδόχος, κος. Πέτρος Πετρίτης, η Αρχιτέκτονας, κα. Μάρω Ευαγγελίδου, ο Πολιτικός Μηχανικός και Σύμβουλος Οργάνωσης, κος. Παναγιώτης Αγραπίδης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας κ. Νίκος Αλυφαντής, ο εκπρόσωπος του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας “Ο Καποδίστριας”, κ. Βασίλης Μουσουλέας, ο Διαχειριστής του ΕΚΠΑΖ Αίγινας, κος. Γιάννης Πουλόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος, κος. Παντελής Μεθενίτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι φίλοι της Αίγινας», κος. Βασίλης Γρηγοριάδης και άλλοι παρευρισκόμενοι.

Οι αναφορές στη συζήτηση περιστράφηκαν στην αξία της συνεργασίας και των δικτυώσεων του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως και των πόρων του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι όλοι μαζί μπορούν να αναδείξουν την αξία της περιοχής και να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, το σημαντικότερο ζήτημα που αναδείχτηκε αφορά στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης, ενώ κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις και απόψεις για την ανάσχεση της διάβρωσης και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού, την ανάγκη επιμόρφωσης των αγροτών καθώς και του συνόλου των πολιτών για την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, την εξέλιξη του ετήσιου Φεστιβάλ Φιστικιού και την διοργάνωση νέων φεστιβάλ για την προβολή του νησιού, όπως το φεστιβάλ μπύρας, την δημιουργία μουσείου σπογγαλιείας και την δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην περιοχή του λιμανιού της Αίγινας.