Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22-03-2023 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ύδρας, η 7η ενημερωτική δημόσια εκδήλωση – διαβούλευση, στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα LEADER 2023-2027, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αρκετοί εκπρόσωποι επιχειρήσεων, συλλόγων, συνεταιρισμών, και λοιπών τοπικών φορέων της Ύδρας, συμμετείχαν με ερωτήσεις και παρεμβάσεις στην συζήτηση.

Την εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή στο ευρύ κοινό, χαιρέτησε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία εξήρε την σπουδαιότητα του έργου του Δικτύου και την σημαντικότητα της συνεργασίας με τον Δήμο Ύδρας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ύδρας, κος. Γεώργιος Κουκουδάκης, αφού ευχαρίστησε της Υφυπουργό για την παρουσία της, παρουσίασε επιγραμματικά τους άξονες οργάνωσης της συνεργασίας μεταξύ του Δικτύου και του Δήμου Ύδρας. Επίσης έκανε συνοπτική αναφορά στα έως τώρα αποτελέσματα από την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020 στον Δήμο Ύδρας.

Ακολούθως, ο κος. Μάνος Καλλίγερος, στέλεχος του Δικτύου, παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020 και έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν στον Δήμο Ύδρας, μέσω του προγράμματος LEADER.

Στη συνέχεια, ο κος. Δημήτρης Μπογιατζής, στέλεχος του Δικτύου, παρουσίασε την πρόταση διαβούλευσης και συγκεκριμένα τις ομάδες αναγκών της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις προτάσεις επίτευξης στόχων. Επίσης αναφέρθηκε στις υποπαρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και παρέθεσε προτάσεις εξειδίκευσης από την ΟΤΔ Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, οι οποίες τέθηκαν προς κρίση στην διαδικασία διαβούλευσης.

Οι αναφορές στη συζήτηση περιστράφηκαν στην αξία της συνεργασίας και των δικτυώσεων του πολιτισμού και του τουρισμού, όπως και των πόρων του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι όλοι μαζί μπορούν να αναδείξουν την αξία της περιοχής και να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.

τη συζήτηση σημαντική ήταν η αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της μελισσοκομίας, της αρτοποιίας και του τουρισμού. Επίσης τέθηκε το σημαντικό θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων και πιο συγκεκριμένα των σχολικών μονάδων του νησιού.

Συνοψίζοντας πραγματοποιήθηκαν ερωτήσεις – απαντήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων σχετικά με τη Διαβούλευση για το νέο Τοπικό Πρόγραμμα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για την συνεργασία φορέων και επιχειρήσεων με στόχο την αειφορία στην περιοχή παρέμβασης.