Πρώτη συνάντηση στα Μέθανα.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020, Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει εγκρίνει σε δεκαοχτώ Αναπτυξιακές Εταιρείες - Ομάδες Τοπικής Δράσης μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο Νήσων Αττικής, την υλοποίηση του έργου Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα, με διάρκεια υλοποίησης εντός του έτους 2023.

Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο πραγματοποίησε την Παρασκευή στις 28-04-2023 την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με αλιείς της περιοχής των Μεθάνων.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν θέματα για τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τον αλιευτικό τουρισμό, ενώ προσδιορίστηκαν και τόποι που αποτελούν ιδιαίτερα σημεία επίσκεψης για την ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού στην περιοχή των Μεθάνων.

Πιο αναλυτικά, το Δίκτυο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, οργανώνει μέσα στο μήνα Μάϊο επισκέψεις ενημέρωσης και συζήτησης με τους αλιείς όλης της περιοχής με σκοπό την ανάπτυξη θεμάτων για:

  • τις δυνατότητες που δημιουργεί ο αλιευτικός τουρισμός
  • τον προγραμματισμό συνεργασίας με τηλεοπτικό συνεργείο, στο οποίο έχουν ανατεθεί γυρίσματα ντοκυμαντέρ και σποτ για τη δημιουργία επτά προτεινόμενων θαλάσσιων διαδρομών στην περιοχή Νήσων Αττικής με τα αξιοθέατα του αλιευτικού τουρισμού.

Οι θαλάσσιες διαδρομές από το σκάφος, σε συνεργασία με τους παράκτιους αλιείς, θα αποτυπώσουν το φυσικό περιβάλλον, τοπία και θαλάσσια πανίδα (δελφίνια, χελώνες, φώκιες κλπ) καθώς και τις μεθόδους αλιείας και τα αλιεύματα, καθώς στοχεύει να αποτυπώσει με πληρότητα την αυθεντική βιωματική εμπειρία μίας ημέρας σε ένα αλιευτικό σκάφος κάνοντας αλιευτικό τουρισμό.

Παράλληλα, θα γίνει καταγραφή στοιχείων της αλιευτικής παράδοσης σε σχέση με τη γαστρονομία - πρώτες ύλες, συνταγές, βίντεο και φωτογραφίες παρασκευής-, μύθοι και παραδόσεις, θαλάσσια θηλαστικά, αλιευτικά εργαλεία και μέθοδοι αλιείας, εποχικότητα αλιευμάτων και άλλα.

Η συνεργασία και επικοινωνία αφορά τους αλιευτικούς συλλόγους και αλιείς της περιοχής του Δικτύου Νήσων Αττικής: Σαλαμίνα, Αγκίστρι, Αίγινα, Πόρος, Γαλατάς, Μέθανα, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα – Αντικύθηρα. Στην επικοινωνία ενημέρωση και συνεργασία αναπτύσσεται με την Δ/νση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής και τα Λιμεναρχεία της περιοχής.

Στις συναντήσεις διακινείται ερωτηματολόγιο προς τους αλιείς, με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό καθώς και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της παράκτιας αλιείας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα καταγραφεί το ενδιαφέρον για την επικείμενη επίσκεψη ανταλλαγής εμπειριών με αλιείς που ασκούν αλιευτικό τουρισμό σε περιοχές της Ιταλίας για περισσότερα από είκοσι έτη.

Παράλληλα το Δίκτυο θα συμμετάσχει από τις 8-10 Μαΐου σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Αναπτυξιακές εταιρείες σε συνάντηση στην Ολυμπία και στην Κεφαλλονιά σε συνεργασία με τον νεοσύστατο Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αλιευτικού Τουρισμού.