Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Γεύσεων και Άσκησης στο πλαίσιο της εκδήλωσης των αγώνων «το Γίδι των Μεθάνων», στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2023 στα Μέθανα, που συνδύασε την αθλητική δραστηριότητα στα γιδο – μονοπάτια των Μεθάνων με την γαστρονομία που βασίζεται στην αίγα γενικότερα.

Το διήμερο των εκδηλώσεων συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, το Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων, τον Εξωραϊστικό και Αθλητικομορφωτικό Σύλλογο Μεγαλοχωρίου «Η ΑΡΣΙΝΟΗ», που αποτελούν μέλη της εταιρικής σχέσης στο Δίκτυο Νήσων Αττικής, και τον επικεφαλής των εκδηλώσεων VOLCANO TRAILS.

Οι δράσεις του φεστιβάλ γεύσεων και άσκησης που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα LEADER/ CLLD στο πλαίσιο του έργου Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές, του μέτρου 19.3., συνδύασαν την ανάδειξη της γαστρονομίας με έμφαση στα προϊόντα της αίγας, στην διοργάνωση ορεινού τρεξίματος 12 και 24 χλμ στον όγκο της Μεθανίτικης χερσονήσου.

Το χαιρετισμό και τη στήριξή τους απέστειλαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας την αξία της ανάδειξης των τοπικών γαστρονομικών θησαυρών και των ιδιαιτεροτήτων του Σαρωνικού.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Κωσταντίνος Κατσαφάδος, Βουλευτής ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων, επιπλέον επισήμανε την αξία των δράσεων του γαστρονομικού πολιτισμού, ως στοιχείο έλξης τουριστών στη χώρα μας.

Στο διήμερο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας: Αίγα, διατροφή και διαχρονική αξία στα Μέθανα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθάνων, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 17:00, καθώς και γαστρονομική εκδήλωση στο χώρο του Ξενοδοχείου ΜΕΘΑΝΕΙΟΝ.

Στην εκδήλωση έκαναν χαιρετισμό οι κος Ηλίας Ρίζος, εκπρόσωπος του VOLCANO TRAILS και ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΡΣΙΝΟΗ κος Λύσανδρος Τουσμάνωφ. Στη συνέχεια έγιναν οι παρουσιάσεις της θεματικής ενότητας, για το έργο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές, διαδρομές γεύσεων και αναφορά στην έννοια της εκδήλωσης για το «Γίδι των Μεθάνων», από την Συντονίστρια του τοπικού προγράμματος LEADER /CLLD κα Χριστίνα Καλαθά. Ο Γεωπόνος κος Αντωνόπουλος Αθανάσιος παρουσίασε το θέμα: «Βοσκών καθημερινότητα. Αιγών διαδρομές στη διατροφή, διατήρηση της οικονομίας και στην προστασία του περιβάλλοντος», ο κος Σαντικτσής Παναγιώτης, Κτηνίατρος Msc, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ΠΕ Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, αναφέρθηκε στις διατροφικές επιπτώσεις στον άνθρωπο από τις ασθένειες των αιγοπροβάτων και ο κος Κάψης Άγγελος Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, ανέλυσε τους παράγοντες αλλοίωσης τροφίμων και τρόποι χειρισμού τους μέχρι το πιάτο. Το κλείσιμο της συζήτησης έκανε η κα Σακελίου Αικατερίνη, Μαγείρισσα, η οποία αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στο θέμα: «Γαστρονομία και αίγα. Συνταγές στην αρχαιότητα και στο σήμερα. Από τα παραδοσιακά πιάτα μέχρι την υψηλή γαστρονομία του εξωτερικού».

Στη συνέχεια με την καθοδήγηση της Μαγείρισσας κας Σακελλίου Αικατερίνης, Γυναίκες της περιοχής των Μεθάνων και στη βάση της εθελοντικής συνεισφοράς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, μαγείρεψαν την «Αίγα των Μεθάνων» και προσφέρθηκαν στο χώρο του εστιατορίου ΜΕΘΑΝΕΙΟΝ: Πατέ από γίδινο  κρέας πάνω σε φρυγανισμένο μαύρο ψωμί με κουκουνάρι, αίγα Μεθάνων σε baby potato ψημένη στο φούρνο πασπαλισμένη με Μεθενίτικη ρίγανη και καβουρντισμένο αμύγδαλο, φωλιές από κανταΐφι με γίδινο κοκορέτσι, λευκό κρασάτο γιουβέτσι, με κρέας γίδινο και πασπαλισμένο με ρόδι, ελιές και καρύδια, πίτσα με προσούτο κατσίκας, αμφίψωμο γίδας και παγωτό από κατσικίσιο γάλα και άρωμα λεμόνι.

Η βραδιά συνεχίστηκε με τις μουσικές και το τραγούδι του συγκροτήματος ΣΟΥΡΛΟΥΛΟΥ, οι οποίοι συνόδεψαν με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς την εκδήλωση, συμπαρασύροντας όλους τους παρευρισκόμενους, που ανέρχονταν σε 600 άτομα περίπου, στο ρυθμό της μουσικής. Καθόλη τη βραδιά προσφέρονταν ποικιλία κρεατικών, χορτοφαγικών επιλογών και ποτών.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, οι αγώνες τρεξίματος των δύο κατηγοριών ξεκίνησαν στις 9 πρωϊνή ώρα από τα Μέθανα με αριθμό συμμετεχόντων 390 άτομα στις κατηγορίες των 24 και 12χλμ με τις ονομασίες «Παυσανίας» και «Αρσινόη» αντιστοίχως, στον ορεινό όγκο των Μεθάνων με δύο διαδρομές που διήλθαν μέσα από τα ηφαιστειακά μονοπάτια και κατέληγαν στο Λιμανάκι του Βαθύ Μεθάνων. Στους αθλητές που τερμάτιζαν προσφέρθηκε γεύμα – κέρασμα Μεθενίτικης συνταγής, βασισμένη στη γίδα βραστή με μακαρόνια καθώς και ποικιλία ψητών κρεατικών, τα οποία εθελοντικά μαγείρεψαν και πρόσφεραν όλα τα εστιατόρια στο Βαθύ Μεθάνων.

Πέραν των αθλητών η προσφορά του γεύματος έγινε σε όλους τους παρευρισκόμενους, συνοδούς και επισκέπτες περίπου 700 άτομα.

Στο πλαίσιο του διημέρου οι επισκέπτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και στις γαστρονομικές δράσεις ξεπέρασαν τα 1300 άτομα, με βάση τόσο τις συμμετοχές, όσο και τα γεύματα που προσφέρθηκαν.