ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδηλώσεις στον δήμο Κυθήρων – Αντικυθήρων στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Συνεργασίας «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός» του Υπομέτρου 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020

 

Το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Κυθήρων – Αντικυθήρων διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων στις 28-29/07/2025, στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας «ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός» Υπομέτρο 19.3. του Τοπικού Προγράμματος CLLD /LEADER 2014-2020 «Πολιτισμός & Περιβάλλον ΕΝ ΠΛΩ», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ΕΣΠΑ 2014–2020.

Η πρώτη εκδήλωση με θέμα «Εκπαιδευτική Δράση για τη Διασύνδεση Γνώσης και Παραγωγής με σημείο αναφοράς το Μέλι Κυθήρων» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 και ώρα 19:30 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων -Κοντολιάνικα.

Στόχος είναι η διασύνδεση της γνώσης και της έρευνας που αναπτύσσεται σε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αγροδιατροφής και την γαστρονομία/ εστίαση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής «από την γη στο πιάτο».

Η ανάδειξη του ποιοτικού αποθέματος της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, μέσα από την εκπαίδευση παραγωγών σε τοπικό επίπεδο, για την εφαρμογή καινοτομικών προτάσεων και επιχειρησιακών σχεδίων, ενισχύει την αξία του προϊόντος, διαφοροποιώντας τον τουρισμό μέσα από τη γαστρονομία.

Απευθύνεται σε:

Παραγωγούς μελιού Κυθήρων και άλλων τοπικών προϊόντων
Μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα
Φορείς και επιχειρήσεις φιλοξενίας & τουρισμού
Επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς φορείς
Τοπικούς φορείς ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης

Θεματικές Ενότητες Εργαστηρίου (Workshop):

1. Πρόγραμμα ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΙΙ: Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός, Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής
2. Μελισσοκομική παράδοση Κυθήρων, στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Βήμα ανάδειξης της αξίας για το Μέλι Κυθήρων, Κ.Ι.Π.Α. Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης
3. Καινοτομία και τεχνογνωσία στον αγροδιατροφικό τομέα: Η δράση, η ποιότητα και η σημασία της τεκμηρίωσης της αξίας και των  αποτελεσμάτων έρευνας, FoodOxys IKE Τεχνοβλαστός
4. Το Μέλι Κυθήρων, μοχλός τοπικής ανάπτυξης, πολιτισμός, τουρισμός, τοπική ταυτότητα, αφηγήσεις ντόπιων παραγωγών, Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός.
5. Διαβούλευση – Συλλογή απόψεων και προτάσεων των τοπικών φορέων

Η δεύτερη εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση του γαστρονομικού οδηγού των Κυθήρων» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιουλίου 2025 και ώρα 12:00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Porto Delfino στο Καψάλι Κυθήρων.

Σε συνεργασία με τον Γιώργο Πίττα, Ιδρυτή του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες, υλοποιείται η ανωτέρω εκπαιδευτική/ ενημερωτική δράσης που απευθύνεται σε επαγγελματίες του αγροδιατροφικού και του τουριστικού κλάδου των Κυθήρων για τη δημιουργία ενός γαστρονομικού οδηγού που διαμορφώνει τη γαστρονομική ταυτότητα του τόπου.
Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.