Ολοκλήρωση της Ημερίδας με τίτλο «Φιστίκι Αίγινας & Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην καλλιέργεια και παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού» η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρες 9:30-14:00 στο Λεούσειο Ίδρυμα στην Αίγινα.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ημερίδα που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Fistiki Fest , στο Λεούσειο Ίδρυμα με θέμα το «Φιστίκι Αίγινας Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην καλλιέργεια και παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο Επαρχίας Αίγινας με την υποστήριξη του «Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής», στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.4 του Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD 2014-2020 και της 11ης Γιορτής Φιστικιού “Aegina Fistiki Fest 2019”.

Τους εκλεκτούς καλεσμένους και τους παρευρισκόμενους, καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κος Νίκος Αλυφαντής και ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Πρόεδρο της ΚΕΔΑ κα Καίτη Σαλπέα, το Δήμαρχο Αίγινας κο Γιάννη Ζορμπά, τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής, κο Παναγιώτη Χατζηπέρο και τον Πρόεδρο του «Δικτύου Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής», κο Δημήτρη Μούρτζη.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αττικής, κος Πατούλης Γεώργιος, ο οποίος στο χαιρετισμό του ανέφερε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη στα διαμάντια της Αττικής και η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, κα Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη. Παρευρέθηκαν επίσης ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη» και ο κος Παναγιώτης Κασιμάκης Πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας.

Αντικείμενο της ημερίδας αποτέλεσε το περίφημο Κελυφωτό Φιστίκι Αιγίνης, Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), και συγκεκριμένα η παρουσίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη φιστικοκαλλιέργεια και την παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού ΠΟΠ Φιστίκι Αιγίνης, η ανάπτυξη της σχετικής συζήτησης καθώς και τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Εισηγήτριες της ημερίδας ήταν η Δρ Μαρία Ντούλα, Ερευνήτρια και Προϊσταμένη του Εργαστηρίου Μη Παρασιτικών Ασθενειών του τμήματος Φυτοπαθολογίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, η Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Διευθύντρια Ερευνών στο τμήμα φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η κα Χριστίνα Καλαθά Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος (M.Sc), Συντονίστρια του Τοπικού Προγράμματος LEADER/CLLD, «Πολιτισμός & Περιβάλλον “εν Πλώ”» για την ΟΤΔ Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής.

Ακολούθησε δημιουργική συζήτηση όπου τονίστηκε η δύναμη της αξίας των πόρων του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι το φιστίκι Αίγινας, το προϊόν που είναι η αιχμή του δόρατος, σε μία περιοχή που ο τουρισμός για την οικονομική ανάπτυξη δεν είναι μονόδρομος. Η κα Ντούλα, τόνισε επιπλέον την ανάγκη της συλλογικής προσπάθειας των παραγωγών, ώστε να προβούν σε μία πιο κεντρική διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών και έπειτα να γίνει κομποστοποίησή τους. Ο κος Πάτρας, υπογράμμισε ότι, η παραπάνω ενέργεια αποτελεί μία επιχειρηματική δραστηριότητα, αξιοποιώντας το υλικό από όλες τις καλλιέργειες στην Αίγινα, διευκρινίζοντας ότι η επένδυση αυτή αποτελεί μία σχετιζόμενη με την υψηλής ποιότητας παραγωγή φιστικιού, οικονομική δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης. Η κα Δρογούδη, διευκρίνισε ότι, είναι πολύ σημαντικές οι περιποιήσεις των ατόμων φιστικιάς μετά τη συγκομιδή των καρπών τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία αυτών, ενώ τονίστηκε και η αξία της διακίνησης των προϊόντων προκειμένου το προϊόν να διατηρεί την υψηλή ποιότητά του. Στη συζήτηση έγινε αναφορά για την ανάγκη έρευνας επάνω στα θέματα της διαχείρισης των καλλιεργειών και το γεγονός ότι από τα ερευνητικά κέντρα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, ενώ αναδείχθηκε και η ανάγκη διαχείρισης και διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στο μικρο – μακρο περιβάλλον της Αίγινας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κος Αλυφαντής τόνισε την απουσία φυτωρίου στην Αίγινα για την αναπαραγωγή του τοπικού πολλαπλασιαστικού υλικού και αναφέρθηκε σε ζητήματα σημαντικά όπως είναι το εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο της Αίγινας, όπου δεν επιτρέπεται η δημιουργία χαμηλής όχλησης εργαστηρίων σε περιοχές καλλιέργειας, την ανάγκη εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και την ανάσχεση της διάβρωσης του εδάφους, ως στοιχεία υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Στην ημερίδα διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας και της υποστήριξης του Τοπικού Προγράμματος με μικρά επιμορφωτικά προγράμματα, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της περιοχής μέσω της καλλιέργειας της φιστικιάς, τόσο στην παραγωγική διαδικασία, όσο και στην οικονομία της περιοχής. Στα συμπεράσματα τονίστηκε ότι το τοπικό πρόγραμμα CLLD / LEADER, θα συμβάλλει με την υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης το οποίο θα υποστηριχθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την αναβάθμιση και βελτίωση των τεχνικών καλλιέργειας, προκειμένου να διατηρηθεί η αξία και η υψηλή ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Τέλος, ο κος Αλυφαντής εκ μέρους του Συλλόγου απένειμε τιμητικές πλακέτες, στις εισηγήτριες της ημερίδας, κες Ντούλα, Δρογούδη και Καλαθά, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί την απαρχή της συμμετοχής σε ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα για το έτος 2019-2020.