Ο Δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων κος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, και τα στελέχη του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, διοργάνωσαν με επιτυχία την ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις στο πρόγραμμα CLLD/LEADER 2014-2020 καθώς και την έναρξη του νέου προγράμματος LEADER 2023-2027, την Δευτέρα 11 Μαρτίου στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο Φρατσίων (παλαιό Δ.Σ.), στα Κύθηρα.

Στην παρουσίαση συμμετείχε μεγάλος αριθμός επενδυτών του προγράμματος και νέων ενδιαφερομένων, δεδομένης και της δυναμικής της περιοχής. Το πρόγραμμα CLLD/LEADER υλοποιείται στην περιοχή των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής από το 2016 με μεγάλη επιτυχία, έχοντας διπλασιάσει τους πόρους που επενδύθηκαν στην περιοχή από 7,5 εκ. € σε 13,5 εκ. € από τις αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η χρονική αυτή στιγμή είναι ορόσημο, καθώς, ολοκληρώθηκε το τμήμα του προγράμματος που αφορά στην αλιεία και θάλασσα, και στη φάση αυτή είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων LEADER στην αγροτική ανάπτυξη και στην αλιεία και θάλασσα.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο κος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, Δήμαρχος Κυθήρων, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ, ανέφερε την αξία της υλοποίησης του προγράμματος στην περιοχή και τα θετικά αποτελέσματα που αξιοποιήθηκαν τόσο στα Κύθηρα, όσο και στην υπόλοιπη περιοχή. Τα Κύθηρα αξιοποίησαν την προηγούμενη θετική εμπειρία των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου), που υλοποιήθηκαν στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Πέραν αυτού αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα της λειτουργίας του Δικτύου τόσο από το πρόγραμμα CLLD/LEADER όσο και από τις δικτυώσεις μεταξύ των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής. Ανέφερε ότι είναι σημαντικές οι συνεργασίες και οι παρεμβάσεις για θέματα διεκδίκησης οικονομικών πόρων, παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο, σύναψης προγραμματικών συμβάσεων για την ωρίμανση τεχνικών έργων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους καθώς και μία σειρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της περιοχής, που αναπτύσσεται από βορρά προς νότο και περιλαμβάνει από τη Σαλαμίνα έως και τα Αντικύθηρα. Σημαντικότερο όλων είναι η συνεργασία μεταξύ των Δήμων και η αξιοποίηση της εμπειρίας μεταξύ τους, ενώ αναφέρθηκε στα Δίκτυα Δήμων στην Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή εργάζονται στην κατεύθυνση των πολιτικών της ΕΕ.

Το λόγο πήραν τα στελέχη του Δικτύου, μηχανικοί κα Σκορδέλη Μαρία και κος Κωστούρος Γεώργιος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον απολογισμό του προγράμματος CLLD/LEADER 2014 – 2020 και παρουσίασαν την πορεία υλοποίησης. Στα Κύθηρα υλοποιήθηκαν 10 παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα. Τα ποσοστά ενίσχυσης ήταν 40%, 65%, 75% & εκπαίδευση 100%. Εντάχθηκαν 21 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 4,1 εκ. € και ΔΔ 2,8 εκ. €. Οι κατηγορίες των έργων αφορούν σε εκσυγχρομνισμούς και σε ιδρύσεις επιχειρήσεων στα Παξιμάδια Κυθήρων, στο Μέλι Κυθήρων, στο ελαιόλαδο Κυθήρων, στον οίνο Κυθήρων, στις υπηρεσίες (εστίαση, εμπόριο, ξυλεία) και σε υποδομές φιλοξενίας. Τονίστηκε η ανάγκη να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη ώστε να μη χαθούν οικονομικοί πόροι.

Στο Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας που ολοκληρώθηκε στις 31-12-2023 και τα ποσοστά ενίσχυσης στα Κύθηρα είναι 85%, εντάχθηκαν 35 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2,9 εκ. € και ΔΔ 2,5 εκ. €, στις κατηγορίες των επαγγελματιών αλιέων, σε επαγγέλματα της θάλασσας – καταδύσεις, σκάφη αναψυχής, σωστικά μέσα, υπηρεσίες (εστίαση, εμπόριο, αισθητική, κτηνιατρικές υπηρεσίες κοκ) και γενικά δράσεις για την υποστήριξη της αλιευτικής κοινότητας. Παράλληλα υλοποιήθηκαν δράσεις υποστήριξης του αλιευτικού τουρισμού, της βιώσιμης αλιείας, καθώς και της προστασίας της θάλασσας.

Ακολούθησε η παρουσίαση νέων ευκαιριών χρηματοδότησης επιχειρήσεων, από τη Συντονίστρια του τοπικού προγράμματος κα Καλαθά Χριστίνα. Αναφέρθηκε στις δράσεις που θα ενισχυθούν στις κατηγορίες της μεταποίησης με ποσοστά ενίσχυσης έως 80% για τα Κύθηρα – Αντικύθηρα, όπως και οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Οι υπόλοιπες δράσεις ενισχύονται με ποσοστά έως 50% και επιχειρηματικά σχέδια έως 300.000€. Ανέφερε ότι στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν και οι δράσεις του προγράμματος αλιείας και θάλασσας, όπου προτεραιότητα δίνεται σε δράσεις αλιέων και διαχείρισης του περιβάλλοντος, ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με επικεφαλής το Δίκτυο Νήσων Αττικής στην αλιευτική ζώνη 09, που περιλαμβάνει τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου στην Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκε διάλογος και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους σε θέματα που αφορούν στις επικείμενες προσκλήσεις.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι το τριήμερο από τις 11 έως και τις 14 Μαρτίου, τα στελέχη του Δικτύου θα επισκεφτούν όλες τις επενδύσεις στο νησί και θα ενημερώσουν ενδιαφερόμενους για το νέο πρόγραμμα.