Το 2021 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την ίδρυση του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, γεγονός που φιλοδοξούμε να αναδείξουμε, ως πρώτο σταθμό απολογισμού και διαμόρφωσης ενός οράματος για την επόμενη πενταετία, μέσα από την πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στον ιστορικό χώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά.

Σκοπός της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, ήταν η ενεργοποίηση και ενδυνάμωση της τοπικής εταιρικής σχέσης, η μέγιστη πληροφόρηση των δημοσίων και των ιδιωτικών φορέων για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που δίνονται μέσα από τα έργα και τα προγράμματα του Δικτύου, αλλά κυρίως η ανάγκη για την υιοθέτηση του στρατηγικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού, ως απαραίτητης προϋπόθεσης κάθε λειτουργίας στο δημόσιο, κοινωνικό αλλά και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Αιχμή αλλά και περιβάλλον ανάπτυξης της εορταστικής εκδήλωσης, αποτέλεσε η έκδοση, από το Δίκτυο, του δίγλωσσου Βιβλίου «Νησιά της Αττικής: Όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού», καθώς και οι Διατοπικές και Διακρατικές Συνεργασίες του Δικτύου, μέσω των Έργων και Προγραμμάτων που υλοποιεί, με ναυαρχίδα το Διακρατικό σχέδιο συνεργασίας «Smart Village Leader Network» και το «Blue Growth Incubators Network», στο οποίο το Δίκτυο είναι και εθνικός συντονιστής.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γίνουν ευρύτερα γνωστές:

  • Η στρατηγική 2021-2027, μέσα από το εμβληματικό έργο της εκπόνησης του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού της Π.Ε. Νήσων Αττικής. που είναι σε εξέλιξη, καθώς και η ενεργή συμμετοχή στην διαβούλευση, με κατάθεση προτάσεων από όλους τους φορείς.
  • Η λογική και η προσέγγιση Leader, ως μεθοδολογία και ως ευκαιρία σχεδιασμού, προγραμματισμού και χρηματοδότησης του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.
  • Η ανάδειξη του ρόλου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δικτύου στην ωρίμανση και παρακολούθηση έργων των ΟΤΑ και η Τεχνική Στήριξη τους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020.

Άμεσα θα καταρτιστεί και θα παρουσιαστεί ένα Πρόγραμμα Στόχευσης Γεγονότων και αναγκαίων πόρων και θα υποστηριχθεί κάτ’ ελάχιστο, μια δράση δημοσιότητας και διαβούλευσης, σε κάθε έναν από τους οκτώ Δήμους της περιοχής παρέμβασης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωσταντίνος Κατσαφάδος, ενώ καίρια ήταν η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, που επίσης τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, οι Βουλευτές A’ Πειραιώς και Νήσων κ.κ. Νικόλαος Μανωλάκος, Ιωάννης Μελάς και Νόνη Δούνια, ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Γεώργιος Αμανατίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα. Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο Δήμαρχος Αίγινας και Πρόεδρος της Ε.Δ.Π. του Δικτύου κ. Ιωάννης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Ιωάννης Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γεώργιος Παναγόπουλος, ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης, ο Δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και Πρόεδρος του Α.Ο. Πάρνωνα κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου,κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Αίγινας και πρώτος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου κ. Δημήτριος Μούρτζης.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Καλδής, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Π.Α.Α. κ. Νικόλαος Μανέτας, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Τοπικής Ανάπτυξης της ΕΥΕ Π.Α.Α. κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, το στέλεχος της ΕΥΔΕΠ Αττικής, κ. Παναγιώτης Καραπαναγιώτης, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β1 της ΕΥΔ – ΕΠΑλΘ, κ. Γεώργιος Κατής, το στέλεχος της ΕΥΔ – ΕΠΑλΘ, κα. Μαρία Μπερτάκη, καθώς και οι κ.κ., Νικόλαος Παπαγεωργίου – Πρόεδρος, Πέτρος Μαμαλάκης – Αντιπρόεδρος, Ιωσήφ Πάρσαλης – Διευθύνων Σύμβουλος, του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» της Περιφέρειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικών πλακετών, σε πρόσωπα που με τη συμβολή και την αμέριστη υποστήριξή τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία και την επιτυχή πορεία του Δικτύου από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες ομιλίες:

Η επετειακή εκδήλωση μεταδόθηκε και ζωντανά στο internet, μέσω live streaming, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δικτύου, δίνοντας την ευκαιρία στους απομακρυσμένους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.